Followers

Monday, August 3, 2009

Bersama Chef VB- Carbonara Pasta Pai



Today chef VB nk memperkenalkan bakat yg ade di dalam n luar ni utk berkongsi sama2 dengan resepi family VB....resipi yg simple tp mmg kegilaan VB la..ala2 western..kali ni VB buat dengan ibu tercinta sahaja..resepi ni gabungan pasta carbonara yg djadikan pai...kalu selalu pergi makan kat kedai william dekat kelana jaya..pasta dia mmg sedap..salah satu kedai kegemaran VB....so ape lagi kena la sediakan bahan2 sebelum masak...kita kenala survey bahan2 yg berkualiti utk masakan yg lazat..kebersihan juga perlu di utamakan ye...yg penting kena jga diri..dapur antara tempat yg xleh bermain2 ye anak2 murid VB...hehe

sebelum sesi masak memasak di jalankan..

BAHAN UTK PASTA

2 tin prego perasa carbonara mushroom


1 biji bawang besar di cincang
2 atau 3 biji bwng putih
mushroom dalam tin
olive oil(xpun pakai minyak biasa pun xpe tp sikit je)
daun basel
serbuk origano
daging kisar
bebola daging
spaggeti terpulang yg nk bentuk pape...
serbuk cheese mozarella@fommaggio


garam secukup rasa

BAHAN UTK PAI
10 biji kentang yg direbus
susu ducth lady full cream
sedikit mayonis
butter utk sapukan kat bekas

so bila bahan semua telah lengkap...chef VB mula la start membuat sos utk pasta dulu ye...mcm biasala panaskn minyak..xperlu byk sikit je ye...boleh agak punya kalu da biasa memasak..hehehe..pastu masukkn dua2 bawng yg dicincang halus tumis sampai naik bau..pastu masukkn je sos carbonara mushroom bsama daging kisar n meat ball biarkan mendidih..masukkn cendawan n gaul je..garam secukup rasa...pastu nk tambah perasa masukkn serbuk oregano n daun basel..

.dalam membuat sos kita boleh juga start merebus spageti....TIPS.....SEMASA MEREBUS SPAGETI LETAK SEDIKIT MINYAK DEKAT AIR REBUSAN UTK MENGELAKKAN SPAGETI MELEKAT...

spagetti digaulkn dengan sos..nk mkn pun da boleh..tp ni nk buat pasal pai so ade step yg perlu dbuat..hehe

settle semua tu..jom kita beralih membuat lapisan pai kita pula..so kentang yg direbus tu dibuang kulitnya pastu kita lecek sampai lumat ye..ataupu boleh guna serbuk potato yg mmg ade djual utk buat kentang putar...lepas lenyek kita kacau potato tu ngn susu ducth lady full cream..agak2 balance xcair sgt la ye.

.jgn tlebih susu nanti xjadi sgt...nk tmbh sedap masukkn mayonis sikit gaul sampai rata..settle semua tu maka semua da sattle.



next step ialah menyapu butter di bekas yg akan kita letakkn pasta.

.kemudian masukkn spageti yg da dgaul dgn pasta di lapisan bawah bekas tadi...ratakan da kemudian taburkn cheese..sama ada gunakan mozarella chesse.

..kemudian baru letak di lapisan atasnya kentang lecek kita..kemudian ratakan letakkn cheese di lapisan atas sekali..

.hehe da hampir siap ni...oh belum lagi.....


the next step kita masukkn pai kita ke dalam oven..bakar dlam suhu seratus darjah dlm 10 hingga 15 minit..bergantung kpda suhu yg kita guna la...

mcm ni la warna da mula kekuningan da boleh keluarkan..jgn hangus sgt..sedap nanti
selepas itu kita boleh hidangkan pai kita utk melantak..
well done

.tp kena hati2..lidah anada akan mudah melecet juka mkn tergesa2 ye..bce bismillah dulu..mkn tiup ye..jgn jd mcm VB ni..haha...so enjoyla mencuba resepi ni..easy n very sodap bak kata org negeri..hehe



14 comments:

-atiQah- said...

wah!!! sedapnya nampak..huhu..nak! sedap je nampaknya..

cheguct said...

erm..nk ciket..best ek klu dapat masak..klu time x bz leh la..hehehe..bkn malas..tp xde masa..

nabilah_2908 said...

wah...VB pun ade bakat memasak yer...hehe..pas la sikit kt cni..nak rasa gak...hehehe...(^_^)

SasHa Lee said...

sodapp nyer..naaak tryy laa..baguih kamu masuk dapor..ngee..;)

mizz saifa said...

nampak sedap.. nak jugak.. nak try tp aku x berbakat la nak memasak.. tak macam kamu dah ada pangkat chef.. hehe...

VirginBitter said...

hoho to my prenz..kalu nak kena la isi form ye..kena beratur berbaris ye..hehe..ni da bg recipe ape lg try la buat..sedap tau..bukan susah pun resepi org malas...hehe..nk bagi perut sorg2 beso la...nanti VB xdpt rase....

IxoR@ said...

VB...sy panggil VB, bole?

Ermmm...kalau kita tambahkan seafood...udang, sotong pun boleh kan?

Lagi sedap rasanya kot....

:D

TerubukMasin said...

ko pandi masak ar bro..bagus..hehe

emilyrockz said...

oh bagus..
dah siap masak pos sikit kasi kat sini..
lai lai lai~~~

apa tunggu lagi? ;p

Silverleaf said...

Woooo that looked edible....wish i know how to cook....

VirginBitter said...

oppp vb lupa nk masukkn daging kisar n meat ball...pun boleh letak seafood bak kaa miss ixora...terpulang kepada kreativity masing2.yg penting mood memasak tu kena ada..kdg2 vb pun malas nk masak..masak org bujang je..kdg2 baru teringin baru la buat..hehe

lalink7 said...

pelik je jari dalam gambar di atas cam pempuan je..mak kew? hehe..

VirginBitter said...

yup...sebab tgh mnagkap gmbar tu...hoho

NahDaTuLIzaH said...

cam best je...

tp nak buat cam malas jek...hehehe...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...